HSP? Doe er je voordeel mee!

De laatste tijd lees je ontzettend veel over hoogsensitiviteit. Niet zo gek, want maar liefst 20% van de mensen is hoogsensitief. De meeste artikelen over HSP’s laten echter een gevoel achter: ‘Jee, je zult maar hoogsensitief zijn. Wat zwaar voor je’. En dat is jammer.

Ok, toegegeven, bijna elke HSP’er wil zo nu en dan weleens ruilen met die 80% die niet snel overprikkeld en extra gevoelig is. Al is het maar om die zware dag op kantoor door te komen, je ‘normaal’ te voelen op school of binnen je vriendengroep. Want voor een HSP’er is het echt niet altijd leuk om zoveel te voelen, horen en zien.

Maar ja, that’s life. Het hoort bij een HSP’er. Een olifant wordt nu eenmaal ook als olifant geboren. En zal nooit zo een lange slanke nek als een giraffe krijgen, of zo snel kunnen rennen als een luipaard. Daarentegen heeft de olifant eigenschappen die hem uniek maken. Zo is de olifant uiterst zelfbewust, hij heeft een goed geheugen en een uitzonderlijke leergierig- en oplossingsgerichtheid. Tof toch?

Een HSP’er beschikt over eigenschappen die een niet-HSP’er van nature niet of in veel mindere mate heeft. Denk aan empathie. Of het aanvoelen van de sfeer in ruimtes. Oprechtheid. Spanning tussen mensen wordt direct herkend. Dit kan heel handig zijn om situaties uit te leggen, confrontaties aan te gaan en vastgeroeste patronen te doorbreken. En wat dacht je van kunstenaars, muzikanten en acteurs? Hieronder vallen heel veel HSP’ers. Zij zijn immers in staat om hun gevoeligheid en diepe emoties om te zetten in de meest prachtige kunst of muziek.

Jouw unieke talenten, lieve HSP’er, mogen naar buiten worden gebracht. Voel jij je zeker en in balans? Dan is de kans groot dat je dit al doet. Voel je je nog vaak onzeker, overweldigd door de omgeving en de vele prikkels? Dan is het tijd om jouw gevoeligheid te erkennen en de balans voor jezelf terug te vinden. Vergelijk je niet met anderen, maar kijk en voel wat jij nodig hebt. Zodat jij jouw eigen unieke talenten mag laten shinen. Good luck!