Handlezen bij kinderen

Huh? Kun je al zoveel zien in kinderhanden? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Het antwoord is ja. Je kunt eigenlijk alles al zien in de handen van kinderen. Huidpatronen, lijnen, vormen: ze zijn allemaal al ontwikkeld. Ze zijn alleen kleiner dan bij volwassenen!

Kinderhandjes zijn heel puur. Heel kwetsbaar. Met name om deze reden wacht ik altijd totdat kinderen een jaar of vijf, zes zijn. Dan kan men als ouder echt uitleggen wat er wordt gedaan. En kan een kind duidelijk ja of nee zeggen. Daarnaast wil ik bij het consult ook altijd in de handen van papa of mama kijken.

Vaak komen ouders met hun kinderen op consult vanwege ‘problemen’. Bijvoorbeeld aanpassingsproblemen, verveling, boosheid, extreme verlegenheid of angsten. Omdat kinderen nog niet bewust oorzaken kunnen zien, laat staan benoemen, kan het ontzettend lastig en frustrerend zijn voor ouders. Een handleesconsult kan dan ook een ontzettend waardevol en krachtig middel zijn om in no time de kern van het probleem te zien, te bespreken en tools te krijgen om het probleem op te lossen.

Omdat zowel het probleem als de oplossing natuurlijk nooit alleen bij het kind liggen, zijn de handen van papa, mama of een andere verzorger minstens zo belangrijk. Op die manier kan ik een compleet beeld van de situatie krijgen, een spiegel voorhouden en tools bieden die het probleem zullen oplossen. En dat is ontzettend waardevol. Ik denk eigenlijk een van de meest essentiële zaken die er zijn. Want hiermee maak je niet alleen het leven van het kind fijner, ook dat van de ouders wordt weer zorgeloos! Dat gun je toch iedereen?